Koel en comfortabel genieten van de zomer

  • 27 juni 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Het is zomer! Een (te) warm huis is echter niet comfortabel. Wij geven je tips om de hitte buiten de deur te houden, zonder airco. Comfortabel en groen.

Houd ramen en deuren gesloten

Het voelt misschien een beetje gek, omdat je hartje zomer juist behoefte hebt aan frisse lucht. Toch is het beter om op een warme dag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Als deze namelijk dicht blijven, heeft de warme lucht van buiten geen kans om binnen te komen. Zet ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is afgekoeld, de ramen en deuren juist zoveel mogelijk tegen elkaar open. Hierdoor waait alle warme lucht die toch binnen is gekomen, lekker door.

Nova Shade terrasscherm en sfeerbeeld van Luxaflex®

Trek de stekker eruit

Apparatuur waarvan de stekker in het stopcontact zit, geleidt stroom en produceert daarom warmte. Ook als deze elektrische apparaten niet in gebruik zijn kan het kwik binnenshuis stijgen tot boven de 23 graden. Het is daarom verstandig om de stekker van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Extra fijn: dit scheelt ook veel "sluipstroom" dus is nog goed voor je portemonnee ook.

Probeer ook apparaten en voorwerpen die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uit te laten, zoals lampen, kaarsen en het fornuis. En wat dacht je van de oven? Zelfs wanneer je een hete oven tijdens het koken maar eventjes opent, kan de thermometer flink gaan stijgen door de ontsnappende warmte. Dat wordt dus de hele zomer lekker buiten barbecueën!

Verduisteren is koelen

Geef hitte geen kans om binnen te komen. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing, net als buitenjaloezieën. Rolluiken zorgen namelijk voor totale afsluiting, waardoor de zon niet naar binnen kan schijnen.

Wil je niet volledig in het donker zitten? Dan zijn de onze buitenjaloezieën een koele optie. Doordat je bij de buitenjaloezieën de lamellen kunt tuimelen, bepaal je zelf hoeveel licht er naar binnen komt. Ze zijn dan ook energiebesparend, omdat de airco of verwarming minder snel aan hoeft.

Buitenjaloezieën en sfeerbeeld van Luxaflex®

Verkoelende stoffen

Je hebt hier vast wel eens last van: in de zomer wordt ‘s nachts je regelmatig badend in het zweet wakker. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je tijdens de warme nachten wel gewoon goed kunt slapen? Tip: vervang je dekens door lichtere lakens van katoen of linnen. Deze stoffen voeren vocht af en helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Denk bijvoorbeeld ook eens na over je zitkussens en handdoeken, kun je deze warme stoffen vervangen door verkoelende materialen? Door deze kleine aanpassingen in huis, voorzie jij jezelf van een comfortabele zomer!

Ga voor groen: binnen én buiten

Nog een tip: creëer schaduw door het groener maken van de tuin. Laat een klimplant langs de buitenmuur van je woning groeien. Door muren uit de zon te houden en het isolerende effect kan een klimop de maximale temperatuur van het huis drastisch reduceren. Of plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Zo blokkeer je de zon en creëer je schaduw. Haal ook meer planten naar binnen, wanneer je kamerplanten en bloemen voor het raam zet houden deze ook een stukje warmte tegen. Daarnaast fleurt het je huis lekker op én creëren planten een natuurlijke luchtzuivering, wat de luchtkwaliteit verbetert en dus ook je mentale welzijn. Kortom: Go Green!

Vouwgordijnen en sfeerbeeld van Luxaflex®

Kies de juiste raambekleding

Tot slot is ook de raambekleding voor binnen belangrijk. Duette® Shades houden niet alleen het zonlicht tegen, maar hebben ook een ‘dubbele’ structuur, waar lucht in zit welke warmte tegen kan houden. Hierdoor zijn ze extra geschikt om het huis koel te houden. Daarnaast zijn verduisterende gordijnen een goede optie, het liefst in een lichte kleur. De lichte kleur stoot de warmte die binnenkomt namelijk af, wat voor een koele ruimte zorgt.

Geniet van de zomer!

Duette® Shades  met de Top-Down Bottom Up optie, voor pefecte lichtbeheersing en isolatie Duette® Shades met de Top-Down Bottom Up optie, voor pefecte lichtbeheersing en isolatie